A LAKÓTELEP ÉPÍTÉSE

TUDTA, hogy a lakótelep építésének koncepciója az volt, hogy egy tömbházban egy községnyi ember lakását helyezzék el?
vagy
TUDTA, hogy Márton István a lakótelep tervezője a 20. század mintalakótelepét álmodta meg Veszprémben a Felszabadulás úton?

Jutasi 50 EKF kisfilmek:

1. videó

2. videó

3. videó

Az új Felszabadulás úti lakótelep tervezése 1966-ban kezdődött, építése 1980-ban fejeződött be. Az új lakótelep felépítését a negyedik 5 éves tervben fogalmazták meg, szerencsésen olyan helyen, ahol nem kellett szanálni, régi épületeket lebontani.

A leendő lakótelep a belvárostól Északra a Felszabadulás úttól Keletre beépítetlen sziklás altalajon, lejtős terepen, 60 holdnyi mezőgazdasági területén helyzeték el a tervezők.

Veszprémet Papp János megyei párttitkár (1956 után belügyminiszter) ipari és kulturális megyeszékhellyé kívánta fejleszteni. Merész tervei szerint az 1960-as években még csak 20 ezres várost 1985-re 50-60 ezres, 2000-ig 100 ezres lakosú multivárossá kívánta fejleszteni. Mivel Veszprém a kormány akkori tervei szerint C kategóriás településnek számított, nagy hangsúlyt kaptak az óvodák, a bölcsődék, a közműfejlesztés és a szolgáltatások kiépítése.

A lakótelep tervezője Márton István a LAKÓTERV építésze volt, aki a 20. század mintalakótelepét álmodta meg Veszprémben a Felszabadulás úton. Komplex terve csak részlegesen, sok módosítással valósult meg. A tervek elkészítésével a Veszprém Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága bízta meg, a beruházó és egyben a szükséges pénzfedezet biztosítója a Veszprém megyei Beruházási Vállalt volt, akik a fedezet visszatartásával fékezni/módosítani tudták az eredeti tervek kivitelezését.

Alapkőletétel:
A Felszabadulás lakótelep építését 1971. szeptember 24-én a szocialista szerződés megkötésével és lakótelep alapkövének letételével kezdték meg.
Az alapkőben elhelyezett urnát a 218 lakásos VII.j. épület (ma a Munkácsy út 1. épületsor) alapjaiba helyezte el Dr. Radnóti István a megyei tanács elnöke. A szocialista szerződést 16 együttműködő vállalt a Városi Tanács dísztermében írta alá (Kapuváry-ház emelete).

Részletek az alapkő szövegéből:
… Legyen az az alapkő híradás egy későbbi kornak arról a munkáról, amelyet a tervezők, építtetők, építők végeztek a XX. század második felében.
Legyen ez az alapkő valóban alapja, bölcsője, a fölé épülő városrésznek, az új Veszprémnek, amely egészséges, korszerű otthont ad 10 ezer családnak.
Legyen az az alapkő dokumentuma a szocialista városépítésnek, a szocializmust építő Magyarország erejének, fejlődésének!
Veszprém, 1971.


Tervező vállalat: LAKÓTERV, Mélyépítés: MÉLYÉPTERV, Magasépítés: VÁÉV (Veszprém megyei Állami Építőipari Vállalt), Alapozás: VIÉP, Közművesítés: DUVIÉP, Útépítés: KÉV Székesfehérvár, Házgyári elemek szállítója: a GYÁÉV (Győri Állami Építőipari Vállalt) házgyári üzeme, Tolna Megyei ÁÉV,

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram