A VESZPRÉMI KORZÓ

TUDTA, hogy itt a Belső-Püspökkert mellett korzóztak a veszprémi úriasszonyok?

1-4 A veszprémi korzón sétáló úriasszonyok és katonatisztek az 1910-es évek közepén. LDM TF 7599

A vasárnapi székesegyházi „szagos” mise után (fél tizenkettő körül) az elegánsan kiöltözött családok, házaspárok ebéd előtt még tettek egy sétát a veszprémi korzón, amely a Korona étterem elől indult, és a Belső-Püspökkert Megyeháza felőli kerítése mellett haladt el egészen a Jószágkormányzóságig.

A Püspökkert keleti oldalának teraszosan megépített virágágyai, a díszcserjék, labdarózsák, virágok szépsége ünnepélyes helyszínt biztosított a bemutatkozó sétának, a kellemes környezet ide vonzotta a korzózó polgárokat.

A Veszprémben állomásozó katonatisztek, az úri családok eladó leányai elöl haladtak, mögöttük a szülők és a gardedámok kísérték őket. Fel-alá járkálva, beszélgetve a hölgyek bemutatva egymásnak kosztümjeiket, új ruháikat. Ebéd után az Erzsébet-ligetben találkoztak az ismerős családok és sétálva, beszélgetve töltötték el a vasárnap délutánt.

A női cselédek, szolgálók és a Veszprémben állomásozó bakák vasárnap délutáni kimenőjük alatt a Belső-Püspökkert északi kerítése melletti gyalogúton korzóztak. A bakonyi német falvakból bekerülő lányok viseletbe öltözve négyesével egymásba karolva sétáltak fel-alá a Korona étterem északi oldalától indulva fel az Angolkisasszonyok Intézetéig és vissza. A honvédlaktanyák bakái csoportosan kísérték őket.

Film: Az egykori veszprémi korzóról mesél Kremó Zsigmondné Rozsos Erzsébet a Múltbatekintő kisfilm 38. része:

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram