BELSŐ VASÚTÁLLOMÁS

TUDTA, hogy a belső vasútállomás mellett 1904-ben országos vásárt és dalos versenyeket szerveztek?

Molnár Jánosné veszprémi helytörténész kutatásaiból tudjuk, hogy 1904-ben országos kiállításnak adott helyet az egykori belső vasútállomás környéke. A Veszprém Vármegyei Gazdasági Egyesület elnöke Kolossváry József főispán, Rainprecht Anatal püspöki jószágkormányzó és a Veszprémi Ipartestület támogatásával megszervezték a megye iparosainak és mezőgazdászainak a bemutatkozás lehetőségét. Megnyerték a megye tehetős földbirtokosait és a vármegye képviselőit, hogy jelentős összeggel támogassák a kiállítást. Emellett ötfilléres kiállítási sorsjegyeket árusítottak az ország egész területén. A kiállítás háromszínű plakátjával nemcsak a megyét, hanem a fővárost is elárasztották.

A kiállítás helyszínét nagyon jól választották meg, a belső vasútállomás közelében (a mai Kossuth Iskola mellett, illetve szembeni), sík területen. Az építkezések 1904 július elején kezdődtek el a vízvezeték kiépítésével, melynek költségeit Veszprém város fedezte.

Minden nagyobb munkát helybeli iparosoknak adtak ki, többek között Kész Ferencnek, Abelesz Ignácnak, Próder Józsefnek. A kiállítás területén hangulatos szép teret alakítottak ki, ahol vendéglőt, teraszos kávéházat, középen pedig zenepavilont építettek fel. A kávéház mögött Tóth Árpád harangöntő négy látványos harangot állított fel, melyet Hornig Károly püspök az általa épített templom (a mai Károly-templom a kórház mellett) számára készített.

Volt borászati pavilon, a Balatoni Halászati Rt. kiállítóhelye halászkunyhót formázott és nádból készült. A kopár területet virágos, fás ligetté Schőn József püspöki főkertész varázsolta át munkásaival. A hétezer növényt a veszprémi püspök bocsátotta a város rendelkezésére. Augusztus közepére fogadóképessé vált a terület.

Az 1904-es gazdasági kiállítás specialitása a Bakony erdőkultúrájának és háziiparának, a balatoni halászatnak, valamint a Somló és a Balaton melléki borvidék szőlőkultúrájának, borászatának bemutatása volt. A kiállítók között volt a herendi porcelán-, az ajkai üveggyár-, a szíj és kötélgyártók, a híres kékfestő mestereink.

A kiállítás augusztus 28-tól szeptember 8-ig tartott, de az akkor 14ezres lélekszámú városban soha nem tapasztalt forgalmat hozott. A tizenkét nap alatt 50-55 ezer ember fordult meg Veszprémben, ennyien vitték szét elismerésüket az ország más vidékére.

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram