CE+ Kulturális menedzserek találkozója - 2022. 05. 18-22.

2022. májusában Veszprémben gyűltek össze Európa 9 országából kulturális menedzserek és dizájnerek.

2022. május 18-22.
19-én, csütörtökön reggel, a Péter Pál Panzióban: Veszprém, az ezerarcú város címmel mutatta be Veszprémet a vendégeknek, majd "Univerzális városi sétán" vehettek részt Turit Fröbe vezetésével.
Ebéd után, a Művészetek Háza Veszprémben mutatta be tevékenységét a DEMO Egyesület, s egy kreatív alkotóműhelyt tartottak. Rövid kávészünet után a mutatkozott be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, az EKF Programiroda munkatársai mutatták be a program főbb célkitűzéseit és programjait. (Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa)Az öt napos rendezvényen albán, bolgár, cseh, jordán, magyar, német, portugál, svéd és szlovén kulturális szakemberek vesznek részt, munkájukat segítik a városunkban tartózkodó ukrán fiatalok.
20-án, pénteken, a nemzetközi kulturális szakemberekből álló kis közösség az általuk feladatul vállalt projekt előkészítésén dolgozott. Egyesületünk javaslatára, és természetesen a segítségünkkel a Tethys Halagút szebbé tételén dolgoznak. Új dizájn elemeket találnak ki, köztéri bútort terveznek, promóciós filmet készítenek elő, de sok minden ötletük van, kíváncsian várjuk a végeredményt. Délelőtt a helyszínen ismerkedtek a feladattal, ahol segítségünkre volt Kovács Áron önkormányzati képviselő és Öveges Bálint a városüzemeltetési iroda munkatársa. Délután, az egyes témákon a Pannon Köztérben dolgoztak a csoportok. A munka közben tájékoztatást kaptak Mészáros Zoltántól az EKF koncepcionális alapjairól, valamint Jákói Bernadett ukrán népdalokból összeállított kis előadását hallgathatták meg.
21-én, szombaton, az eseménysorozat negyedik napján, az előző napokon kialakult elképzeléseket valósították meg a résztvevők.
Elkészült egy rövid imázsfilm, egy játékos kis animációs film, a grafikus csapat összeállított egy elképzelést a Tethys alagút közönségcsalogató megjelenésére, az építész csapat elkészítette a terep 3D modelljét és hasznosíthatósági javaslatokat adtak, a kreatív csapat pedig elkészített újrahasznosított építőanyagból egy igazán látványos és kényelmes ülőpadot. Vasárnap már nélkülünk töltik a napot Balatonalmádiban, ahol kiértékelik a hét eseményeit, eredményeit, megmártóznak a Balatonban, majd mindenki hazautazik saját hazájába, reméljük kellemes élményekkel!
?
A projekt kapcsán gazdagabbak lettünk két kis filmmel is!
Az egyik egy promófilm a Tethys tanösvényhez, a másik pedig egy kis animációs film. Nagyon köszönjük!

A KultúrAktív Egyesület beszámolója a rendezvényről:

NewUrbanPractices, CoCreateInVeszprém

Az első Veszprémi projektünkben új városi gyakorlatokat, közösségi akciókat tapasztalhattunk meg a CulturalManagersNetworks nemzetközi kulturális menedzsereivel. Egyedi betekintést kaptunk a város múltjába és jelenébe, a Veszprém-Balaton 2023 terveibe, a helyi kulturális szervezetek munkájába, és eközben terveket szőttünk – és valósítottunk meg – a Tethys alagút fejlesztésére.
Mindez csak a DEMOEgyesület, a VMHE Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Dnipro Ukrán Kulturális Egyesület együttműködésével tudott ebben a formában megvalósulni, amiért nagyon hálásak vagyunk – és alig várjuk a közös munka folytatását!
A program a CEplus Capacity development of cultural educators in the digital era Erasmus+ projektben valósult meg, a szervezésben a 4is szervezet működött közre.

In our first project in Veszprém we experienced new urban practices and community actions with the members of theCulturalManagersNetwork. We got a unique insight into the city's past and present, the Veszprém-Balaton 2023 ECoC plans, and the work of local cultural organizations. And meanwhile, we developed and implemented ideas for the improvement of the Thetys tunnel.
All this could only be achieved thanks to the cooperation of DEMO Association, the VMHE Veszprém County Heritage Association, and the Dnipro Ukrainian Cultural Association, for which we are very grateful - and we look forward to continuing our work together!
The program was implemented in the framework of the #CEplus Capacity development of cultural educators in the digital era Erasmus+ project and was co-organized by 4is.

S t a m p - A DEMO Egyesület beszámolója a rendezvényről:

Május 18. és 22. között Veszprém hirtelen tele lett különböző nemzetiségű kulturális menedzserekkel, akik azért érkeztek a városba, hogy helyi szakemberekkel, civil szervezetekkel és közösségekkel együtt tapasztalatokat szerezzenek.
A városi terek kreatív fejlesztése kapta a legnagyobb hangsúlyt , amelyben a KultúrAktív Egyesület, Művészetek Háza Veszprém, DEMO Egyesület, Veszprém Megyei Honismereti Egyesület működött együtt a kulturális menedzserekkel.
Az első nap mindannyian jobban megismerkedhettünk Veszprém városával a Honismereti Egyesület vezetésével. Majd a kultúrAktív Egyesület mutatkozott be, ismertették a találkozó céljait és igyekeztünk egymást is jobban megismerni.
A csütörtöki napon először a Veszprémi Művészetek Háza lépett színpadra, majd a Honismereti Egyesület által ismerhettük meg a város múltját és jelenét. Ezt követően Turit Förbe univerzális városi sétáján keresztül önállóan fedeztük fel Veszprémet.
A délután folyamán a DEMO is lehetőséget kapott a bemutatkozásra, ahol elmeséltük, hogy mivel foglalkozunk, illetve miért is fontos nekünk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program. Ismertetőnk után kerámia workshopot tartottunk, ahol a résztvevők mécsestartókat dekorálhattak saját ízlésükre formálva.
A foglalkozást lezárva a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa művészeti és kreatív főtanácsadója, az EKF Programiroda munkatársai meséltek a programról, munkájukról és célkitűzéseikről.
A harmadik napon a Thetys-alagút környékét jártuk be, ahol a kulturális menedzserek és a DEMO workshop vezetői a környéket alakították át. A cél egy közösségi hely létrehozása volt és hogy pozitív változást tudjanak elérni. A délután folyamán elkezdődött az ötletelés és az előkészítése a következő napnak.
Szombaton a fantasztikus ötletek egyszeriben valósággá váltak és szuper alkotások születtek, amit a workshop vezetők koordináltak. Mindannyian elfáradtunk, de csodálattal tekintettünk a megvalósult projektekre.
Az utolsó, vasárnapi napot, Balatonalmádiban zártuk, ahol megbeszéltük, hogy ki milyennek értékelte az elmúlt napokat és milyen érzésekkel távozik.
A sok-sok ötletelés és a tervek kidolgozása mellett a jó hangulat sem hiányzott, számtalan kultúra keveredett egymással és barátságok szövődtek, új kapcsolatok alakultak ki.

A projekt a CE+ - Cultural Educators in the Digital Era Erasmus+ program keretében valósul meg.

CE+ 2022. 05. 18. - Ismerkedés egymással és Veszprémmel

CE+ 2022. 05. 19. - Ismerkedés Veszprém történetével és kultúrájával

CE+ 2022. 05. 20. - A projekt előkészítése

CE+ 2022. 05. 20. - A tervek megvalósítása

 

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram