CSOMAY CSALÁD – CSOMAY TELEP

TUDTA, hogy az első tisztviselőtelep építése id. Csomay Kálmán belső vasútállomás melletti (ma Budapest, Rózsa, Diófa, Balaton, Viola utca) telkén kezdődött meg, amelyen saját alkalmazottainak épített kényelmes családi házakat?

Veszprémben a kertvárosias telepek kialakítása a 19. század végén, jellemzően magánbefektetői tőkéből indult el, mintaként a budapesti VIII. kerületi Tisztviselőtelep szolgált.

Veszprémben 1889-ben alakult meg a Házépítő-társaság id. Csomay Kálmán építőmester, Ábeles Ignác tégla- és cementgyáros és Stern Emil gabonakereskedő közreműködésével. Az első tisztviselőtelep építése id. Csomay Kálmán belső vasútállomás melletti (ma Budapest, Rózsa, Diófa, Balaton, Viola utca) telkén kezdődött meg, amelyen saját alkalmazottainak és vasúti dolgozók számára épített kényelmes családi házakat, ezért is nevezték egy időben Csomay- vagy Sógor-telepnek.

Ábeles Ignác és Stern Emil a Csomayéval szomszédos területen, a polgári iskola (ma Kossuth Iskola) telke mögött 1910-től parcellázott fel telkeket és épült meg itt az 1930-as évek végére a 32 házból álló (ma Ady Endre utcai) tisztviselőtelep.

A Csomay-család tagjai Veszprém építőiparának meghatározó egyéniségei voltak. Kiváló mesterségbeli tudásukat, újításra nyitott szemléletüket, arányérzéküket dicsérik a város emblematikus épületei: a vármegyeháza, a Petőfi Színház, a Kossuth utcai evangélikus templom, a Diófa utca és az Újtelep családi lakóházai, az országosan ismert vasbetonkerítések.

A Csomay családról részletesebben a Veszprémi Kaleidoszkóp I. Cserhát kötete tudósít: Veszprémi_Kaleidoszkop_1_Csomay-csalad
Id. Csomay Kálmánról, a Színházat és a Gyermekmenhelyet építő építőmesterről unokája, az Ybl-díjas építész mesél a Múltbatekintő sorozatában:

 

 

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram