ÉPÍTŐK KÉZILABDACSAPATA

TUDTA, hogy a Telekom Veszprém kézilabdacsapata innen a lakótelepről indult és az első játékosok a VÁÉV dolgozói voltak?

35 évvel a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat (VÁÉV) megszűnése után sincs olyan ember az országban, aki ne hallott volna a cégről. Ha máshol nem, akkor a férfi kézilabda meccsen, amikor a szurkolók az „ÉPÍTŐK” nevet skandálják, s ilyenkor nem a csarnok kivitelezőit, hanem a világhírű csapat alakuláskori névadóját éltetik, amely történetesen a VÁÉV volt.

Múltbatekintő kisfilmje az ÉPÍTŐK veszprémi kézilabdacsapatról -

A Múltbatekintő videójából kiderül, hogy kik is azok az Építők, akik verik a Pick Szegedet. Archív felvételek, ritka fényképek a sorozatban. A hangfelvételen Sokhegyi János beszél, aki a VÁÉV szociális osztályvezetője volt, feladatai közé tartozott többek között a vállalat sport életének szervezése is. Mesél a kézilabdacsapat megalakulásáról, röviden elmondja a történetét.

Egy kis veszprémi ÉPÍTŐK kézilabda-történet:

1953-ban Haladás SK férfi kispályás kézilabdacsapata (Korcsog András, Kunovics György, Lukász Pál, Merényi Gyula, Oszvald Sándor, Pauli Ferenc, Sági Mihály, Sineger Dezső, Veszprémi József) az NB I. osztályában 8. helyezést értek el. 1977-ben a Veszprémi Állami Építőipari Vállalat (VÁÉV) átvette a BVTC színeiben játszó, az NB II-ből akkor kiesett férfikézilabda csapatot, amelynek 1979-ben sikerült visszakerülnie, a következő évben az NB I/B-ben, 1981-től az NB I-ben játszott. A következő negyedszázad során Veszprém város sportéletében példátlan, a magyar sportban sem gyakorinak tekinthető eredményeket produkált városunk férfikézilabda csapata. A nyolcvanas évek közepén kétszer, 1992-től több mint tíz alkalommal nyerte meg a csapat a magyar bajnokságot. Hasonló, vagy talán még valamivel jobb eredményeket ért el a férfikézilabda Magyar Kupa küzdelmeiben. Volt olyan évad, amikor az együttes megnyerte a nemzeti Bajnokságot, a Magyar Kupát és az Európa Kupát is. 2001 tavaszától az átalakított és kibővített Március 15. utcai sportcsarnok ad helyet a csapat játékainak. A csapat sikereinek kovácsai közül néhány játékos: Csoknyai István, Éles József, Gál Gyula, Gulyás István, Gyurka János, Horváth Gábor, Pásztor István, Perez Carlos, Sótonyi László, Sterbik Árpád, Szathmári János, Végh József, Zubjuk Igor, Zsigmond György. A veszprémi férfikézilabda-csapat tagjai közül olimpiákon szerepeltek: 1988-ban, Szöulban 4. helyen szereplő csapatnak Gyurka János; 1992-ben Barcelonában 7. helyen végzettek között Csoknyai István, Éles József, Perger Zsolt, Zubjuk Igor; 2004-ben, Athénban 4. helyen végzettek között Diaz Ivo, Fazekas Nándor, Gál Gyula, Iváncsik Gergő, Pásztor István, Perez Carlos voltak tagja. 1977 és 1981 között és 1986-ban Veszprémi Építők; 1982–1985 VÁÉV Építők; 1987–1990 VÁÉV Bramac néven szerepelt. 1991. februártól VÁÉV–Bramac SE helyett a Bramac SE Veszprém, 1993. januárban a Fotex Veszprém SE nevet vette fel. 2005-től új neve: MKB Veszprém KC. 2008-ban az MKB Veszprém a Kupagyőztesek Európa Kupájának győztese, és tizenhatodik alkalommal nyerte el a magyar bajnokság aranyérmét.

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram