Fekete István író családfája és képgalériája

FEKETE ISTVÁN ÍRÓ CSALÁDFÁJA

Kedves Fekete Istvánt kedvelők, rajongók!

Megjelent „Fekete István író családfája és képgalériája” című kiadvány Domján János és Varga György szerkesztésében, ifj. Fekete István (Chicago) előszavával, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kiadásában. A könyv bemutatója 2022. június 25-én volt a „Múzeumok Éjszakája” keretén belül Ajkán. Helyszín Múzeum és Fotógaléria. Az eseményről képgaléria: ide kattintva.

A kiadvány megvásárolható egyesületünk elérhetőségein,
2000 Ft-os áron. (+ FOXPOST utánvéttel: automatába 1141 Ft, házhoz szállítással 1840 Ft)

Szeretem a könyvet, / mert holt betűiben benne van / minden, ami elmúlt, / és minden, ami lesz” (Fekete István)
A Városi Múzeumban életre keltek a holt betűk június 25-én Domján János és Varga György Fekete István író családfája és képgalériája című könyvbemutatón.
112 felkutatott családtag Schwartz Mihálytól a XVIII. század közepétől Fekete István Mátyásig egészen napjainkig. A Domján János által gyűjtött család apraja nagyja megjelent Varga György alkotásán a családfán, a jellemzően helytörténeti kutató és a profi családfakutató szerencsés találkozásának az eredményeként.
A 110 oldalnyi kötetet dr. Tölgyesi József tanár mutatta be a múzeum ipartörténeti termében. Az eseményen részt vett és köszöntötte a megjelenteket Fekete Magdolna, a Fekete István irodalmi hagyaték gondnoka és Horváth József, a Fekete István bibliográfia társszerzője.
A bemutatott könyv előszavát az Amerikában élő ifj. Fekete István írta, majd Varga György a családfakutatás sok ismeretet, kitartást és megszállottságot kívánó folyamatáról ír, amely tele van buktatókkal, de az eredményes kutatás az adatokon túl számos új ismeretet nyújthat.
Domján János az adatbázisokban gyűjtött neveket és a hozzá tartozó adatokat 30 oldalon teszi közzé. Hogy az arányok megmaradjanak a szintén 30 oldal képgaléria tartogat némi meglepetést. Ki gondolta volna, hogy ekkora társasági élet volt Ajkán a 30-as években?
A Fekete család „felsőbb körökben” való mozgása érdekes lehet, de mégis számunkra a helytörténeti munkákban fel-fel bukkanó Dalányi József és az általa rendezett Fekete István színműve a Hajnalodik előadás lehet izgalmas, úgy, ahogy a mellékletben található ismert ajkai uradalmi alkalmazottak elhelyezése időben és térben.
A kötet csemege lehet irodalombarátoknak, régi ajkai családok után böngészőknek, de a családfakutatóknak biztatást, erőt adhat, hogy kitartó munkával mindenki elkészítheti a saját őseinek a családfáját.
Hazánkban eddig még neves íróról, költőről nem készült családfa – tudtuk meg Tölgyesi tanár úrtól – így ez a kiadvány példaértékű lehet mindenki számára. Domján János és Varga György munkája által is megerősítést nyert, hogy Ajkán állandó stabil helye van Fekete Istvánnak. (Az eddigiek: emlékhely, utcanév, oktatási intézmény, irodalmi társaság, vetélkedő és a kiadott könyvek.)
A könyvbemutató befejezéseként Domján János köszönetet mondott ifj. Fekete Istvánnak, Ajka Város Önkormányzatának és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesületnek, mindannyian anyagilag támogatták a kötet kiadását. A közreműködő munkatársaknak: Baranyai Ferenc, Bontó László, Domján Boglárka, dr. Tölgyesi József, Fekete Magdolna, Gáspár Jánosné, Giay Frigyesné,
Horváth József, Lindemann Éva, Márkusné Vörös Hajnalka és Szőke Melinda.
Az eseményen részt vett Bogáncs kutya gazdájának az unokája, Királyné Molnár Rita tanárnő is.

[Forrás: Ajkai Szó, 2022. június 27.]

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram