Komaasszony találkozó - Tótvázsony - 2023. 05. 27.

A helyi Ifjúsági Egyesület ötletére alapozva 2023. május 27-én Tótvázsonyba közös találkozóra hívták a vármegyében működő komatál közösségeket, településeket.

A településen 2014 óta működik a komatálvitel hagyománya, ami azt jelenti, hogy minden tótvázsonyi és kövesgyűrpusztai újszülöttet megajándékoznak egy balatonfüredi keramikus által készített komatál edénnyel. A kezdeményezést a helyi Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület indította el, amelyhez az évek során számos helyi lakos, család, termelő, alkotó és már komatálat kapott család is csatlakozott. Az edénybe hagyományos húsleves kerül, zöldségekkel, csigatésztával és különleges levesbetéttel. Sokan járulnak hozzá az újszülöttek köszöntéséhez, de alapelv, hogy csak házi, saját készítésű dolgokat lehet adni. Így édes és sós sütemények, különböző ételek, lekvárok, szörpök, bébipléd, játékok és a helyi hímzőkor által készített kenyérkendő is kerül a komatál mellé.

(forrás: https://www.nmi.hu/hirek/veszprem-megye/komaasszonyok-talalkoztak-a-veszprem-varmegyei-totvazsonyban)

A rendezvényen egyesületünk képviseletében többen is részt vettünk, volt aki kiállítóként is, Nyirádról jöttek a helyi komatál hagyomány ápolói és aktív művelői.

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram