NKA - Honismereti Akadémia 2021-2023

Szakmai beszámoló
a 202208/02516 azonosító számú, Veszprém megyei Honismereti Akadémia és műhelymunka című pályázathoz

Pályázatunk célja, hogy Veszprém megyében szemléletében és módszertanában fejlődjön a helytörténeti kutatás, hogy a közös találkozások, előadások és műhelymunkák megteremtsék a tapasztalatátadás lehetőségét és alkalmait.

Öt alkalommal tartottunk egy-egy kutatási témához kapcsolódó előadásokat és az azt követő műhelyfoglalkozásokat.

Az első alkalomra 2022. január 7-én került sor Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében, amelyre a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület helytörténet írással foglalkozó tagságát invitáltuk. A téma a helytörténeti kutatómunka módszerei, bevezetés a szakirodalomba és a forrásokba, a mikrotörténeti kutatás világába. Az előadók: Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa, Szabóné Vörös Györgyi könyvtáros, a Veszprém Megyei Helytörténeti Gyűjtemény korábbi vezetője és dr. Hudi József a Pápai Református Gyűjtemény Levéltárának vezetője volt. Képes előadásukban mint kutatók és mint a levéltári és könyvtári kutatószolgálat vezetői mondták el tapasztalataikat. Ez alkalommal köszöntötték a 70 éves Somfai Balázs levéltárost, akinek születésnapjára készült el a gazdag élelút írásaiból összeállított tanulmánykötet, amely épp a helytörténeti kutatásait foglalta össze. A kötetből valamennyi résztvevő ajándékba kapott egyet inspirálóként. A három előadó honoráriumát a könyv kiadására ajánlotta fel.

A második alkalomra 2022. április 21-én került sor, a fiatalokat és a tanárokat megszólító kétnapos Placo-fesztivál keretében. A cél az volt, hogy szakértők segítségével felhívjuk a figyelmet az ökológiai sokféleségre és összetettségre és bepillantást adjunk ennek kutatási módszereibe. Két kiváló szakértőnk dr. Futó János geológus, a zirci Természettudományi Múzeum nyug. igazgatója és Zongor Klára mesterpedagógus volt, akik előadás, geológiai séta és kézműves foglalkozás keretében vezették be az érdeklődőket a helytörténet természettudományos világába.

Harmadik alkalmunkat 2023. március 25-én, a tótvázsonyi kultúrházban tartottuk. Kutatási tapasztalatairól számolt be dr. Kandikó Csanád Nagyvázsonyból. Baloghné Bertalan Katalin Mencshelyről, Szendrei Szilárd Tótvázsonyból és Szabó Csaba Talliándörögdről. A beszélgetést és a tapasztalatátadást Lipéczné Karsai Henrietta, a Laczkó Dezső Múzeum muzeológusa és Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros vezette. A délelőtti előadásokat és beszélgetést ebéd után helystörténeti séta követte.

A sorozat egy hónap munka Tótvázsonyban folytatódott 2023. április 27-én, ahol kifejezetten kutatási témákat, a kézirat gondozásának módszereit, a helytörténeti írások kiadványok típusait beszéltük meg. Vendégünk volt Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros-történész, Fodor István tótvázsonyi hely- és családtörténeti kutató és a Szendrei Szilárd a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke.

Az értékőrzés különböző formáival és az Y, Z és alfa generáció megszólításának lehetőségeivel Balatonfüreden, az arácsi népházban és tájházban foglakoztunk 2023. június 3-án. Németh Andrásné Farkas Gabriella mesterpedagógus, a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola intézményvezető-helyettese, ELTE SEK PPI óraadó oktatója (digitális pedagógia) módszertani tapasztalataiból két hatékony elemet mutatott be. Az egyik a digitális pedagógia lehetőségei, melyek kihagyhatatlan, aranykulcsként nyitják a gyerek érdeklődésének kapuját. A másik a játékosítás (gamiĕ cation) széles tárháza. Mesterprogramjában a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságával és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi intézetével együttműködve osztja meg tapasztalatait a régióban. hogy megszólítsa a leendő pedagógusokat és pedagógus kollégákat, ösztönözve őket a közös munkára. Terveink között szerepel Küldetések (pályázatok) kiírása gyerekeknek: Az én értékem, ezért értékelem! címmel. Aminek hosszútávú eredményeként a családok számára elérhetővé válik egy virtuális (online és nyomtatható) kaland a régió települési értékeinek bejárásához, megismeréséhez.

A műhelymunkát folytattuk Ajkán és Tüskeváron, Olaszfaluban és szeretnénk a továbbiakban is folytatni a munkát.

 

Veszprém, 2023. augusztus 15. Márkusné Vörös Hajnalka a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke

 

A rendezvények oldalai:

Veszprém megyei Honismereti Akadémia 1.

Veszprém megyei Honismereti Akadémia 2.

Veszprém megyei Honismereti Akadémia 3.

Veszprém megyei Honismereti Akadémia 4.

Veszprém megyei Honismereti Akadémia 5.

A pályázat dokumentumai:

2021_10_21_SZERZODES

Honismereti_Akademia_szakmai_beszamoló

Honismereti_Akadémia_2021_PALYAZAT_ELSZAMOLO_201108_02316

 

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram