Pumák a Bakonyban - 2023. 03. 11.

A veszprémi Kossuth Laktanyában egyesületünk partnerségében megrendezett esemény beszámolója a szervező HATESZ, Hajag.hu honlapjáról:
Pumák a Bakonyban túrabeszámoló 2023. 03. 11.
Különleges túranapot szervezett a HATESZ egyesület a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében 2023 március 11.-én.
A Pumák a Bakonyban c. honvédelmi emléktúra első alkalommal került megrendezésre, társszervezője a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet volt, és a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány Minipályázat támogatás keretében valósult meg, valamint a VERGA Zrt. erdőgazdaság is támogatta.
A résztvevők megismerhették a Magyar Királyi Honvéd Légierő legkiemelkedőbb katonai alakulatának, a veszprémi Puma vadászrepülő ezrednek a hősi történetét, fejet hajtva a sokszoros túlerővel szemben a hazai légteret védő bátor pilóták előtt.
Különleges helyszínről indulhattunk, a veszprémi Kossuth laktanyából, amelyet a MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ – a légierő egyik vezető alakulata, amely a „repülő relevanciájú” kezdeményezéseket örömmel támogatja – parancsnoka biztosított részünkre. Hazajáró túra eddig még nem indult laktanyából, külön ceremónia volt maga a belépés is. A résztvevőket Piros György ny. miniszteri tanácsos köszöntötte, aki régóta szervez kiállításokat hagyományőrző céllal.
A kb. 100 fős csoport katonásan, rendezetten, menetgyakorlat sebességgel vette az irányt a volt Jutas reptér irányába. A Pumák emléktáblájánál Pálffy Sándor régész ismertette a Pumák történetét. A tábla közösségi összefogás eredményeként lett felállítva a lőtérre vezető út mentén egy játszótér mellett, emlékezve és bemutatva a történelmi korszakot időseknek és fiataloknak, katonáknak és civileknek egyaránt. Innentől nyílt területeken haladtunk erős szélviharban már a lőtér szélén az ejtőernyős emlékhelyhez. Ennek látogatása engedélyhez kötött, mivel a lőtérhez tartozik. Köszönjük a belépési engedélyt a HM Vagyongazdálkodási Igazgatóság vezetőségének és a Böszörményi Géza csapat gyakorlótér parancsnokságnak, hogy a területen áthaladhattunk.
Egy hősi emlékműhöz érkeztünk, amely Jutaspusztán, a volt reptéren található, ahol 1941. április 12.-én súlyos légi katasztrófa történt, amely során 23 ejtőernyős katona vesztette életét. Az események emlékére minden évben ezen a napon (04. 12.-én) megemlékezéseket tartanak, amelyre idén is várják az érdeklődőket 16-18 óra között.
Papp Attila régész tartott ismertetőt a reptérről, ahol a Puma vadászrepülők állomásoztak, és ismertette a még fellelhető objektumokat. Alakulóban van egy széles összefogás, hogy az itt található történelmi emlékek megőrzésre és kutatásra kerülhessenek, védett helyen legyenek a lőtéren.
Az érdekes előadásokból megtudhattuk, hogy a Veszprém körüli dolomit fennsíkot már az 1908-as évektől katonai célokra használta a Monarchia hadserege. A M. kir. 101/I. honi vadászrepülő-osztály vitéz Heppes Aladár repülő őrnagy parancsnoksága alatt alakult meg, és települt Jutasra 1944. május 1. napján. Súlyos bombatámadás érte a repteret 1944. július 8.-án jelentős személyi veszteségekkel. Veszprémet a II. világháborúban 86 bombatámadás érte, jelentős polgári áldozatot követelve. Az itt elhelyezett emléktábla ezen áldozatokról is megemlékezik. Az emlékhelyen koszorút helyeztünk el a túra résztvevőivel közösen.
A menet a hadiutat követve Márkó felé vette az irányt, hogy meghódítsuk a környék legmagasabb pontját, a Papod-hegy csúcsát, amely 644 m magas, egyúttal kiváló kilátópont a reptérre is. Egy autóbuszos transzfert is beiktattunk Hárskútig, hogy ne kelljen az országút mellett bandukolni. A hegytetőn található kilátó Vitéz Bertalan Árpádról lett elnevezve, aki az 1941-ben lezuhant ejtőernyősök parancsnoka volt. Flózik Ervin emléktáblája található még a hegytetőn, aki 1945 januárjában vadászgépével itt zuhant le, és hősi halált halt. A kilátóból jól áttekinthető volt a Pumák reptere. Gyönyörű volt a kilátás a Balaton-felvidék tanúhegyeire, a Balatonra, az éles szeműek pedig a Schneeberg havas csúcsait is megpillanthatták.
Egy ilyen magaslat megmászása, és a 18 km-es menetgyakorlat után jól esett a finom ebéd a hárskúti Művelődési Házban. Látványosságot jelentettek a településen megjelenő V-BUSZ korszerű csuklós buszai, amelyek visszarepítettek bennünket a laktanyába, ahol a népszerű Hazajáró c. műsor szereplői, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor tartottak közönségtalálkozót.
A program végén ünnepélyesen megállapodást kötött a HATESZ és a Hazajáró vezetősége. „A Szövetség tagjai a kárpáti természetjárás hagyományait szem előtt tartva együtt munkálkodnak a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítésén, elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel.”
A túra teljesítői büszkén emlegethetik a Pumák jelmondatát, amely követte utunkat: Vezérünk a bátorság! - Kísérőnk a szerencse!
HA TESZ – Jobb lesz! Bácskai Péter szervező
Partnereink: Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány, MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, HM Vagyongazdálkodási Igazgatóság, MH Böszörményi Géza csapat gyakorlótér parancsnokság, VERGA Zrt., Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, Laczkó Dezső Múzeum, Hárskút Művelődési Ház, V-BUSZ, Régész kutatók.

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram