Szegedi József

Szegedi József

laudatio

a ”Honismereti Szövetség 2019. évi Emléklapja„ elismerésre

Szegedi József Budapesten született 1935-ben. Életének első ötven éve Balatonalmádihoz köti. 1984 óta a veszprémi Jutasi úti lakótelepen él, azóta valódi veszprémi patriótává lett. Civil életében vegyésztechnikusként dolgozott a Fűzfő-környéki ipari üzemekben. 1995 óta nyugdíjas.

Már középiskolás korában sokat fényképezett, idővel eljutott a mozgóképig. Autodidakta módon ismerkedett meg a videózással az 1990-es években. Művei forgatókönyvét, a képsorokat, a szöveget, a kísérőzenét is maga szerkeszti. 2018 végéig 76 kisfilmet készített. Alkotásainak tárgya az embert körülvevő természet és a történelem képi vetülete. Vannak városokat, tájegységeket bemutató kisfilmjei, valamint a kirándulásain, külföldi túráin felvett útifilmjei is. Néhány cím: Ősz a Bakonyban; Tihany, a Balaton gyöngyszeme; Emlékezzünk 1848-ra; Veszprém alulnézetben; Pozsony; Barangolás Egerben és környékén; Egy nap Grazban; Dél-morva kastélyok stb.

 Karakterisztikus filmalkotásai közé tartoznak a legszűkebb hazájának múltját, mindennapjait, az ottani élet kereteit leíró-megörökítő félórás filmjei: A Jutasi úti lakótelep az ezredfordulón; Négy évszak a lakótelepen; Ahol élünk: a Jutasi úti lakótelep. Filmjein szívvel-lélekkel dolgozik, és szívesen mutatja be őket. Összeállításait eddig közel 400 alkalommal vetítette le művelődési házakban, nyugdíjasklubokban s egyebütt előadás kíséretében, természetesen: térítés nélkül. Efféle kulturális missziójához tartozik, hogy időnként hasonló tárgyú kamarakiállításokat is rendez. Legjobb filmjeiből adományoz a közgyűjteményeknek is.

Veszprém, 2019. április 28.

Somfai Balázs sk.

egyesületi tag

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram