Tethys-Veszprém, "Halagút" avató ünnep - 2021. 10. 21.

Tethys-Veszprém, "Halgút”
Új „zöld útvonal“ nyílt Veszprémben
2021. október 21-én 15 órakor

Az őstenger élővilága elevenedik meg a Sintér-árokban

Várjuk az érdeklődőket a Séd partjára,
a Kittenberger Kálmán utcai Vízügyi Múzeum mellett.

A veszprémi Szent István Völgyhíd közelében lévő Sintér-domb és Sintér-árok a város szívében egy helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely vadregényes zöld-útvonala alkalmas a város különleges geológiai adottságainak, védett növénytársulásainak, a Tethys-tenger megkövesedett élővilágának bemutatására, az ökoturizmus fejlesztésére. Ezen túl további izgalmas tematikát kínál a környezet, mivel a város egykori kőbányája, várospajtája, hóhér- és sintér-telepe, járványkórháza és fertőtlenítője is itt a közelében működött. Jól felfűzve a hozzájuk kötődő történeteket érdekes kincskeresésre ad lehetőséget a környék. Az alagút kivilágított „akváriuma“ kiváló akusztikája miatt „Titok-koncertek“ helyszíneként is szolgálhat. A felette lévő Harmat utcai kilátóból nyílik Veszprém legszebb panorámája.

Az avatóünnepséget a veszprémi Kabóca Bábszínház, Gréta című darabjának ez alkalomra adaptált rövid előadása tette felejthetetlenné.

A Halagút közvetlen közelében, a Dózsa György utcán, a Tűzoltóság és az ÉMI előtti két buszmegálló is új köntösbe öltözött a projekt keretében. Előbbin a kavicsfogú álteknős és élettere kel életre Zsoldos Márton festményén, míg a szemközti buszmegállóban az egykor itt működő kőbánya életébe kap bepillantást az sz utazó közönség és az erre járó érdeklődő.

VEB2023-logo_hu_website_lablec_blue_130x280px
A projektet az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében a VEB 2023 Zrt támogatta. 

Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Adószámunk: 19263157-1-19

Copyright 2022. 
Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Székhely: 8200 Veszprém Füredi út 55.

Email:
elnök:
mvorosh@gmail.com
központi:
honismeret@gmail.com
Veszprém Megyei Törvényszék
60.106/1991

Megyei nyilvántartási szám: 19-02-0000681

Régi formátumú nyilvántartási szám: 681

Alapítás éve: 1991
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram